Рецепти

Веджи бургер с цвекло, боб и микрорастения

Често пъти асоциираме бургерите с нездравословно хранене, много калории и хранене “на крак”. Какво, ако Ви кажем, че не е нужно да е така? Предлагаме Ви рецепта за зеленчуков бургер, който е идеален за обяд или вечеря, а и с много малко промени е тъкмо навреме за предстоящите великденски пости, за тези от Вас, които са решили да ги спазват. Освен това “кюфтетата” за бургера безпроблемно могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни и да ги сготвите непосредствено преди консумация. Наскоро приготвихме тази рецепта за гости и беше тотален хит сред всички!

Излишно е да казвам, че освен вкусна, тази рецепта е и толкова цветна и с характер, че е удоволствие за всеки готвач – начинаещ или напреднал, да я приготви.

А ето и продуктите за 7 бургера:

За зеленчуковите кюфтета:

  • 500 гр. сварено цвекло – ние използвахме готово от магазин, но преспокойно можете да го сготвите и вкъщи
  • 200 гр сварен бял боб
  • 20 гр масло
  • 1 скилидка чесън – нарязана на ситно
  • 5 гр чубрица
  • 2 гр сладък червен пипер
  • 4 гр пушен червен пипер
  • 3 гр кимион – смлян
  • 6 гр сол
  • 50 – 70 гр галета
  • 1 яйце
  • 40 гр пармезан (по желание) (пропуснете за веган версия)

За гарниране:

  • Микс микрорастения – репички, слънчоглед, червено зеле
  • Авокадо
  • Зехтин
  • Сол
  • Лимонов сок
  • 7 бр питки за бургер – ние използвахме готови, но винаги можете да приготвите и домашни
  • Хумус
  • 7 яйца на очи (по желание) (пропуснете за веган версия)

За да приготвим зеленчуковите кюфтета:

  • Настъргваме цвеклото на едро ренде и оставяме настрани.
  • Запържваме лука, чесъна и когато пуснат аромата си, добавяме и половината подправки.
  • В тигана прибавяме и сварения отцеден боб. Запържваме заедно с лука, чесъна и подправките за 2-3 минути.
  • Добавяме към цвеклото заедно с останалата част от подправките, яйцето, галетата и пармезана.
  • Омесваме добре и оформяме кюфтета. Оставяме ги в хладилник да стегнат за около 30 минути.
  • През това време пиготвяме салата от микрорастенията, авокадото, зехтина, солта и лимоновия сок.
  • Запичаме бургерите на тиган за по 3-4 минути на страна или до достигане на желаната хрупкавост на коричката.
  • Изпържваме яйцата, като се стараем жълтъците да останат рохки.
  • Запичаме питките за бургер от двете страни на сух тиган.
  • Време е да сглобим бургерите – питка за основа, хумус, зеленчуково кюфте, микрорастения, яйце, питка.

Да Ви е сладко!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *