Често пъти асоциираме бургерите с нездравословно хранене, много калории и хранене “на крак”. Какво, ако Ви кажем, че не е нужно да е така? Предлагаме Ви рецепта за зеленчуков бургер, който е идеален за обяд или вечеря, а и с много малко промени е тъкмо навреме за предстоящите великденски пости, за тези от Вас, които са решили да ги спазват. Освен това “кюфтетата” за бургера безпроблемно могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни и да ги сготвите непосредствено преди консумация. Наскоро приготвихме тази рецепта за гости и беше тотален хит сред всички!
Излишно е да казвам, че освен вкусна, тази рецепта е и толкова цветна и с характер, че е удоволствие за всеки готвач – начинаещ или напреднал, да я приготви.
А ето и продуктите за 7 бургера:
За зеленчуковите кюфтета:
- 500 гр. сварено цвекло – ние използвахме готово от магазин, но преспокойно можете да го сготвите и вкъщи
- 200 гр сварен бял боб
- 20 гр масло
- 1 скилидка чесън – нарязана на ситно
- 5 гр чубрица
- 2 гр сладък червен пипер
- 4 гр пушен червен пипер
- 3 гр кимион – смлян
- 6 гр сол
- 50 – 70 гр галета
- 1 яйце
- 40 гр пармезан (по желание) (пропуснете за веган версия)
За гарниране:
- Микс микрорастения – репички, слънчоглед, червено зеле
- Авокадо
- Зехтин
- Сол
- Лимонов сок
- 7 бр питки за бургер – ние използвахме готови, но винаги можете да приготвите и домашни
- Хумус
- 7 яйца на очи (по желание) (пропуснете за веган версия)
За да приготвим зеленчуковите кюфтета:
- Настъргваме цвеклото на едро ренде и оставяме настрани.
- Запържваме лука, чесъна и когато пуснат аромата си, добавяме и половината подправки.
- В тигана прибавяме и сварения отцеден боб. Запържваме заедно с лука, чесъна и подправките за 2-3 минути.
- Добавяме към цвеклото заедно с останалата част от подправките, яйцето, галетата и пармезана.
- Омесваме добре и оформяме кюфтета. Оставяме ги в хладилник да стегнат за около 30 минути.
- През това време пиготвяме салата от микрорастенията, авокадото, зехтина, солта и лимоновия сок.
- Запичаме бургерите на тиган за по 3-4 минути на страна или до достигане на желаната хрупкавост на коричката.
- Изпържваме яйцата, като се стараем жълтъците да останат рохки.
- Запичаме питките за бургер от двете страни на сух тиган.
- Време е да сглобим бургерите – питка за основа, хумус, зеленчуково кюфте, микрорастения, яйце, питка.
Да Ви е сладко!