Uncategorized

Теменужки – що е то и може ли да се яде?

Ядливи ли са теменужките? ДА! 

Теменужките са едни от най-популярните ядливи цветя, както защото можете да ги ядете, така и защото се предлагат в изключително широка гама от цветове. Кулинарните ползи от цветята са известни на човечеството от древни времена. Датирайки от римската епоха, било то в китайската, индийската или близкоизточната култура, използването на цветя в кулинарията е било високо ценено.

Очарователният букет от свежи цветя не носи само визуална наслада и не служи само за декор в порцелановата ваза. Всъщност множество видове от тези цветя, са пропити с биоактивни компоненти, витамини, минерали и антиоксиданти – затова и ги наричаме „ядливи цветя“.

Едно такова невероятно цвете е цветето на теменугата, наричано още “дива теменуга”, “любика”, “виола”, “трицветна теменуга”, Heartsease или Johnny Jump Up. Това декоративно цвете е пълно с безброй ползи за здравето. Има дълга история в билковата и народната медицина за лечение на редица заболявания като епилепсия, кожни заболявания и респираторни проблеми.

Консумация

Всъщност, за разлика от много ядливи цветя, теменужките могат да бъдат косумирани цели, дори не е нужно да внимавате да не изядете венчелистчетата. Тичинката и чашелистчетата (тези малки листа директно под цветето) също са годни за консумация. Това означава, че можете просто да отрежете цветето от стъблото му и да го изядете.

Вкусови характеристики

Когато се консумират сурови, цветовете на теменуга имат свеж, леко пикантен вкус, подобен на маруля. Леко флоралният вкус на теменужките има няколко вариации в зависимост от сорта. Те са популярни в салатите, защото вкусът им се смесва много добре и придават страхотен цвят. Наистина, те служат добре като гарнитура за всяко пикантно ястие и тъй като се предлагат в толкова много цветове, е лесно да намерите точното цвете, което да акцентира чинията ви.

Приложение

Освен заради външния си вид и като декорация, те са чудесна добавка към салати или като гарнитура към сладки и солени ястия. Можете да поръсите отделните листенца върху зелена салата или да ги замразите в кубчета лед, за да придадете нестандартен вид на любимия си коктейл. Също така свежите цветове могат да се използват за добавяне на пъстрота и фин аромат към коктейли или топли напитки.

Пекарите пък често използват цветя от теменуга за украса на различни сладки печива. Различните цветове създават красив декоративен щрих към всяка торта и сладкиш. Поставени върху бял маслен крем, техните цветове изпъкват и добавят свеж и изискан вид. 

Захаросването на темнужки е пътят, по който повечето кулинари поемат. Това е така, както защото помага да се запазят цветята за по-дълго, така и защото им придава по-сладък, по-десертен вкус. За да глазирате цвете на теменуга, просто разбийте белтък с няколко капки вода. С помощта на четка внимателно нанесете сместа върху двете страни на венчелистчетата, като се уверите, че сте покрили повърхността напълно. След това поръсете цветето със сладкарска захар (трябва да залепне на фин слой). Поставете готовите цветя с лицето нагоре върху лист пергаментова хартия и ги оставете да изсъхнат за една нощ. Тези цветя ще изглеждат добре близо година.

Здравословни ползи и хранителна стойност

Освен че са уникална добавка към храната, теменужките са и богат източник на няколко мощни растителни съединения, за които е известно, че имат различни ползи за здравето.

  • Теменугата съдържа мощни растителни съединения, които притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези нежни цветчета, които цъфтят в стотици цветови разновидности, също съдържат флавоноиди като кверцетин, лутеолин и рутин, които предлагат множество антиоксиданти и са мощно средство за неврозащита.
  • Мощното антимикробно действие на маслото от цветя на теменуга е ценно при заздравяване на наранявания и инфекции.
  • Богати на противоалергични вещества, теменужките са полезни за облекчаване на обикновена настинка и грип. 
  • Теменужките имат и успокояващи свойства при болки в гърлото и спомагат за облекчаване на дразнене в гърлото и кашлицата.
  • Теменугата съдържа салицилова киселина, която прави това цвете популярно „стягащо“ средство. Може да се използва като маска или да се напръска по цялото лице като мъгла, за да успокои раздразнената и суха кожа.

Тази статия написахме с помощта на:
Gardening know how и NetMeds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *