Агнешки медальони с пюре от батат
Не бихме могли да предложим великденско меню без да включим и любимото агнешко. Тази нестандартна за нашите ширини рецепта, гарантира да впечатли семейството и гостите ви! Източник: https://silverfernfarms.com/nz
Ingredients
- 2 кг агнешки медальони
- зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
За пюрето от батат:
- 300 гр сладък картоф (батат) обелен и нарязан на кубчета
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. крем фреш или заквасена сметана
- бял пипер на вкус
За салатата:
- 300 гр микрорастения
- 3 бр репички нарязани на шайби
- 1 бр лайм сок и кора
- ½ ч.л. горчица на прах по желание
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- сол на вкус
Instructions
- Оставете агнешките медальони на стайна температура за 10 минути, преди започнете обработката им. След това ги намажете добре с масло и овкусете със сол и черен пипер.
- Сложете на барбекюто/скарата на средно висока температура. Запечете медальоните за 3-4 минути от всяка страна, за да постигнете средно изпечено месо.
- Прехвърлете в чиния или дъска, покрийте хлабаво с фолио и оставете да починат за 5 минути, преди да започнете да ги режете.
- За да направите пюрето от батат, сварете картофите във вода, докато омекнат. След това отцедете и намачкайте добре. Смесете маслото, заквасената сметана и подправете на вкус.
- Салатата от микрорастения, можете да приготвите спрямо вашите предпочитания. Ние използвахме микрорепички, киселец, манголд, рукола. Към тях добавихме резени репички и кора от лайм.
- За да придотвите дресинга, в малка купа смесете сок от лайм, зехтин, горчица (ако използвате), сол и черен пипер.
- Готови сте за аранжиране на ястието – поставете нарязаните медальони върху пюрето от батат, добавете салата с микрорастения и полейте с дресинг от лайм.
Notes
Запазете малко вода, в която сте варили сладките картофи, за да направите пюрето по-меко, ако е необходимо.
Ако искате пюрето от батата да е по-сладко, добавете малко мед.