Дойде време да ви представим и финалното ястие от нашето четиристепенно великденско меню. За да спазим цветната пролетна линия на нашия сет, избрахме да ви преставим вариация на мини „Павлови“, гарнирани със захаросани теменужки. Всички знаят, че „Павлова“ е легендарна торта, но напоследък тя се прави под формата на малки тортички. Те са доста по-атрактивни при декориране и подходящи за поставяне на празничната трапеза, без да трябва да правите персонален сервиз. Гарнирането с теменужки, освен красота и цвят, придава и много мек флорален вкус.
Представяме и нашето предложение за флорален десерт 🙂
Великденска вариация на мини “Павлова”
Флорален, въздушен, цветен и уханен – това е перфектният пролетен прочит на "Павлова"Източник: https://adventuresincooking.com/
Ingredients
- ¾ ч.ч. супер фина бяла захар
- 1 бр белтък леко разбит
- 50 бр ядливи теменужки
- 6 бр белтъци
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. царевично нишесте
- ½ ч.л. ванилов екстракт
- щипка сол
- 2 ч.ч. бита сметана
Instructions
- За да направите миниатюрни "Павлови" със захаросани теменужки, започнете със захаросване на цветята. Намажете леко листенцата на цветето с белтъците. Поръсете супер фината захар върху цветето, докато се покрие. Поставете върху решетка да изсъхне. Повторете този процес, докато всички цветя са захаросани. Оставете да изсъхне за 1 час или докато цветята станат хрупкави при набождане.
- Загрейте фурната до 150 градуса. Подгответе меренга, като в голяма купа разбиете 6-те белтъка и солта, докато белтъците започнат да се втвърдяват. Постепенно разбийте гранулираната захар, около 1/4 чаша наведнъж. Продължете да разбивате на висока скорост, докато белтъците станат лъскави и плътни, след което добавете екстракта от ванилия и царевичното нишесте.
- Постелете тава с хартия за печене. Сега можете или да използвате шпатула, за да разстелете меренга на 10 см/ дискове, или можете да го направите със сладкарски пош, за да създадете спираловиден модел. Поставете тавата за печене във фурната и печете 40 минути.
- Изключете фурната и оставете вратата открехната, за да могат "Павловите" да изстинат бавно (това предотвратява напукването). След като се охлади, извадете тавата от фурната. За да сглобите, поставете "Павлова"-та върху повърхността за сервиране и я намажете с бита сметана. Върху крема се нареждат няколко от захаросаните теменужки и се поднасят.