Когато ни попитат “Какъв е вкусът на Великден?”, винаги се сещаме за някаква вариация на пълнени яйца. Те са бързо и атрактивно предястие, което „едно време“ присъстваше на трапезата при големи семейни събирания. За съжаление, към днешна дата това предястие е заклеймено като „ретро“. Ние пък не приемам този етикет и смятаме, че рецептата може да бъде осъвременена по много начини и да бъде поднесена така, че да е привлекателна и красива.
Рецептата, която ви представяме, са пълнени с кремообразен яйчен жълтък яйца, гарнирани с пастет от пушена скумрия и микрорастения. Всяка хапка е експлозия от вкусове и текстури!
Пълнени яйца на два етажа
Пикантни, питателни и цветни – тези яйца са перфектното предястие за великденската трапезаИзточник: https://vikalinka.com/
Ingredients
- 4 бр яйца
- 4 с.л. майонеза
- 1 ч.л. едрозърнеста горчица
- ½ ч.л. бял винен оцет
- сол на вкус
За пастета от пушена скумрия:
- 100 гр топло пушена скумрия или друга риба
- 100 гр сирене крема
- 1 с.л. лимонов сок
- кората на ½ лимон
- 1 ч.л. каперси или нарязани кисели краставички
- микрорастения
Instructions
- Може да използвате от великденските яйца или да сварите нови.
- Междувременно нарежете на ситно обезкостените рибни филета, към тях добавете крема сиренето, лимоновия сок и кората и разбъркайте с вилица, докато се смесят добре. Накрая добавете каперсите и оставете настрани.
- Обелете яйцата, разрежете ги на две по дължина и извадете жълтъците в малка купа. Намачкайте жълтъците с помощта на гърба на лъжица, до получаване на пастет.Към тях прибавете майонезата, едрозърнестата горчица и оцета, опитайте и добавете сол, ако е необходимо.Жълтъчната смес трябва да е лека и кремообразна. Ако е необходимо, можете да добавите още майонеза.
Notes
Ако не ви допада пушената скумрия, можете да я замените с:
- горещо пушена сьомга
- пушено пиле или дори късчета пиле на скара
- шунка