Традиционно Цветница и Великден отбелязват настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова смятаме, че тази салата освен за ядене, би стояла и като прекрасна цветна декорация на празничната трапеза. Ядливите теменужки освен цвят в нашата салата, допринасят и за балансирания ѝ вкус. Когато се консумират сурови, цветовете на теменужките имат свеж, леко пикантен вкус, подобен на маруля. Леко флоралният вкус на теменужките има няколко вариации в зависимост от сорта.
Сега ти представяме тази лесна, бърза и вкусна салата, с която да украсиш своята трапеза и да нахраниш сетивата си.
Ако нямаш никакво свободно време, можеш да се възползваш от готовите ни салатни миксове – https://microgreens.bg/product/salati/
Цветна салата с теменужки
Бърза, пъстра, лесна, много полезна и оооо, толкова специална!Източник: The View from Great Island
Ingredients
- 6 чаши бейби рукола или спанак за по-неутрален вкус
- 1 бр ябълка
- 1 бр морков
- ¼ бр червен лук
- 2 чаши микрорастения микс
- 100 гр кремообразно козе сирене
- ядливи теменужки
Дресинг:
- ¼ ч.ч. сок от червен портокал сокът на 1 бр плод
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 2-3 с.л. ябълков оцет
- щипка сол
Instructions
- В блендер смесете всички съставки за дресинга и разбийте до получаване на хомогенна смес. Опитайте и коригирайте на вкус.
- В голяма купа подгответе основата за салатата – руколата, морковите, нарязани на ленти с помощта на белачка за зеленчуци, ябълката на много тънки полумесеци, наситнения лук и микрорастенията. Разбъркайте добре, така че да получите много пъстра смес от зеленчуци и ябълка.
- Овкусете с дресинга и отново разбъркайте добре. Съветваме ви за целта да използвате ръцете си, за да може дресингът да достигне навсякъде 😉
- Гарнирайте с натрошеното козе сирене и украсете с теменужки
Notes
По избор може да гарнирате с оцветени с натурални багрила варени яйца – кокоши или пъдпъдъчи.