Често вкъщи една от чуденките на деня е “Какво да ядем?”. Това важи с особено голяма сила, когато става дума за закуската. Сякаш забързаният старт на деня покрай детето, кафето и разхвърляните играчки по пода, прави решението още по-трудно. Може би това е една от причините един от най-честите ни избори да е именно смути, в което инкорпорираме и нашите микрорастения, за да си осигурим сутрешна доза микронутриенти – бързо, лесно, вкусно и винаги може да се направи с нещо различно, за да не омръзва.
Точно такъв беше и случаят с конкретно тази версия на смути. Използвахме продукти, които вече имахме налични вкъщи, а ако не разполагате с някоя от съставките, лесно можете да я замените с друга любима.
А ето и продуктите за 2 порции:
- 1 бр. авокадо
- 100-150 гр замразени боровинки – след замразяване горските плодове са по-богати на антиоксиданти
- 2 банана
- 3-4 кивита
- 1 с.л. сироп от фурми (ако не Ви се намира, използвайте фурми без костилка или друг подсладител по избор)
- 2 с.л. семена от чиа
- 1 с.л. кокосови стърготини
- около 2 шепи микс от микрорастения – в случая комбинирахме червено зеле, броколи и слънчоглед, но можете да използвате и всеки друг вид с по-неутрален аромат и вкус – напр. кейл, алабаш
- около 200 мл растително мляко (може и повече по желание)
- Гранола
- Шамфъстък
Поставяме всичко в блендер без гранолата, шамфъстъка, част от микрорастенията и част от чиата. В зависимост от това колко течно искате да стане, може да добавите повече или по-малко растително мляко (или вода). В случая искахме да се получи по-гъста консистенция, за да хапнем смутито с гранола и лъжичка, но често блендираме до течност, за да го изпием на крак.
Сервирахме в купички и поръсихме с гранола, остатъка от микрорастенията, чиата и шамфъстъка.
Да Ви е сладко!