Шоколадови тарталети… ягоди… босилек… козе сирене… Звучи като мечтан десерт, нали? Още по-добра новина е, че може да ги приготвите в индивидуални форми, за да може всеки да се наслади на изцяло свой тарт! <3 Както се казваше в един сериал: “Джоуи не споделя храна”! 😀
Този изключително свеж десерт е творение на Шели от Vegetarian Ventures, а ние сме истински късметлии, че попаднахме на него!
Рецептата е бърза, лесна, с достъпни съставки и освен това е безглутенова, което е допълнителен бонус за тези от вас, които избягват пшеничните продукти.
Трябва да си признаем, че ягоди и козе сирене звучи познато, но пък ягоди с босилек?! В една софийска gelateria отдавна има такъв сладолед и някои членове на екипа ни са верни негови почитатели. От друга страна, това сякаш е комбинация, която не е първото нещо, което би ни хрумнало. Е, мили хора, получава се! Работи! Пробвайте 🙂
В нашето портфолио от продукти присъстват няколко вида босилек, макар в магазина ни да може да откриете само лимонов. Ако се интересувате от останалите, пишете ни или се обадете и ще помогнем, с каквото е нужно. Както е валидно и за останалите микро подправки/билки, микро босилекът е много концентриран на вкус, което гарантира малки бомбички от босилеков аромат с всяка хапка! Найс, а? 😉
Е, приятели, оставяме ви в компанията на рецептата на Шели и очакваме вашите отзиви!
Bon appetit!
Безглутенов ягодов тарт с лимонов босилек
Equipment
- 1 блендер или кухненски робот
- 4 мини форми за пай или 1 голяма
- 1 купа за разбъркване
- 1 шпатула
Ingredients
За блата:
- 2 ч.ч. бадемово брашно
- 2 с.л. какао на прах
- 4 с.л. кленов сироп (или мед)
- ½ ч.ч. кокосово масло разтопено
За крема:
- 100 гр. козе сирене на стайна температура
- 4 с.л. гръцки йогурт
- 2 с.л. кленов сироп (или мед)
- 1 шепа лимонов босилек
Instructions
Приготвяне на блата:
- Разбийте заедно бадемовото брашно и солта. Добавете кленовия сироп и кокосовото масло и разбийте, докато се образува ронливо тесто. Приберете в хладилника за 30 минути.
- Разделете тестото на четири равни части и го натиснете в четири мини форми за пай. С помощта на вилица надупчете тестото навсякъде.
- Загрейте фурната до 175 градуса и печете 15 минути или докато започне да покафенява.
- Извадете от фурната и оставете да изстине, преди да добавите крема и декорацията.
За крема:
- В блендер или кухненски робот смесете козето сирене, гръцкия йогурт и кленовия сироп. Разпределете на равномерен слой върху блатовете за тарталети.
Финални щрихи
- Украсете с цели ягоди и листата лимонов босилек