Всички сме забелязали, че в последните няколко години Негово величество – Бургерът, е на все по-голяма почит у нас. Разновидностите му са толкова, колкото са и хората, които ги приготвят – с месо, зеленчукови, с тофу, морски дарове… Е, днес на вашето внимание искаме да представим една рибна версия с лек средиземноморски привкус – сочен бургер от сьомга със свеж дзадзики сос и микрорастения. В тази рецепта са използвани микрорастения от праз, които наред с интересния си, фънки вид, са и деликатно сладко пиперливи на вкус – страхотен кулинарен щрих!
Рецептата е заимствана от блога на Wild Greens & Sardines
Дали ще използвате рецептата, за да впечатлите семейството с нещо ново и различно или пък ще поглезите лично себе си – няма да сбъркате.
Рибата в тази рецепта се накълцва, а не се смила, което дава една неповторима текстура на вече готовите кюфтенца. Свежият дзадзики сос, макар и познат, придава допълнителен момент на изненада. Микрорастенията пък са хрупкави и леко пиперливи. Не звучи ли супер?
В случай, че ви се иска нещо без риба, може да си припомните авторската ни рецепта за Веджи бургери с цвекло, боб и микрорастения
Бургери от сьомга със сумак и мащерка и дзадзики сос
Ingredients
- 4 бр. питки за бургер бриош
- 4 бр. листа от маруля или друга зелена салата
- 4 бр. домат резени
- 2 шепи микрорастения репички и праз
За бургерите от сьомга
- 800 гр. сьомга/сьомгова пъстърва филе
- ¼ ч.ч. лук нарязан на ситно
- ¼ ч.ч. микро кориандър или магданоз
- 2 ½ ч.л. сумак
- 2 с.л. лимонов сок прясно изцеден
- 2 с.л. мащерка ако използвате микрорастения, използвайте половината количество
- 1 бр. яйце размер L
- ¼ ч.ч. галета
- морска сол на вкус
- черен пипер на всус, прясно смлян
- зехтин за запържване
За дзадзики сос
- 2 ч.ч. гръцки йогурт
- 1 бр. краставица голяма
- 2-3 бр. чесън скилидки, наситнени
- 2 с.л. пресен копър ситно нарязан
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- пресен лимонов сок на вкус
- морска сол на вкус
Instructions
За дзадзики соса:
- Обелете и настържете краставицата. Изстискайте излишната влага. Счукайте чесъна на паста с малко морска сол в хаванче или с помощта дръжката на кухненския нож. Смесете киселото мляко, настърганата краставица, чесъна, копъра и зехтина. Добавете лимонов сок и сол на вкус. Охладете, докато приготвяте бургерите.
За бургерите от сьомга
- Нарежете рибното филе на едро. След това просто смесвате останалите съставки и оформяте кюфтета. Обърнете внимание, че ако използвате микро кориандър и микро мащерка (потърсете ни за повече информация, ако искате да поръчате), е необходимо да използвате по-малко от посоченото в рецептата количество. Микро подправките имат много по-наситен и концентриран вкус от порасналите.
- След като оформите рибните бургери загрейте една супена лъжица зехтин в тиган. Гответе 4 минути от първата страна, обърнете и гответе още 2 минути или докато бургерът придобие бледо розов цвят в средата. Съветваме ви да не готвите бургерите до побеляване на рибата до сърцевината, защото така ще ги вготвите прекалено много и ще загубите сочността им.
Да сглобим бургерите:
- Разполовете питките и ги изпечете на скара или грил тиган за няколко секунди. Отгоре сложете резен маруля или друга зелена салата и домат, последван от бургера със сьомга, дзадзики, краставица и микро праз, и репички.