Здраве, Микрорастения

Cheat code за имунитет: Микрорастения

Силата на храната

Микрорастенията са атрактивни със своя външен вид и разнообразие от цветове и вкусове и все повече се използват като гарнитура, добавка или за украса на дадени ястие. Тяхното истинско богатство обаче се крие в състава и хранителните им вещества. Освен да галят сетивата, микрорастенията са несравнимо по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти в сравнение с техните зрели аналози. Високото съдържание на витамини A, B, C, D и E и минерали като желязо, селен и цинк ги прави изключително подходящи не само за създаване на балансирана диета, но и за подсилване на имунната система.

Зимният сезон предразполага към разпространението на вируси, грипове и настинки и би било странно, ако някой каже, че не иска да се опита да си спести няколко дни дискомфорт. Повечето от нас търсят начини да засилят имунитета си. Балансираната диета, добрият сън и физическите упражнения са ключов компонент за цялостното здраве и благополучие на човешкия организъм. За създаването на подходяща диета, засилваща имунитета, трябва да консумираме храни богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Силно богати на калий, желязо, цинк, магнезий и мед, микрорастенията могат да осигурят повече хранителни вещества в по-малко количество. Снабдени с витамини A, B, C, E и K, те намаляват риска от сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и различни видове рак, понижават лошия холестерол и намаляват нивата на кръвната захар. Не случайно някои хора ги наричат “нутри бомби” 🙂

5 вида микрорастения, които ще подсилят имунитета ви

Амарант

Амарантът е псевдозърнена култура, древно зърно, което естествено не съдържа глутен и е предимно богато на протеини, диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти.

Микрозеленият червен амарант съдържа манган, необходим за мозъчната функция. Високото съдържание на магнезий; спомага поддържането на жизненоважни функции в тялото, а калцият поддържа костите здрави.

Как да използвате?: като добавка към ароматно задушено, приготвено със соев сос, чесън и подправки.

Горчица

Горчица е богат източник на витамини A, B, C, E и K и е изключително полезна за имунната система и цялостното здраве. Микрозелените растения горчица са питателни и универсални. Те се считат за здравословни варианти за подобряване на зрението, здравето на сърцето и имунитета.

Как да използвате?: Гарнирайте супи от леща, къри с горчица или я добавете към любимия си сандвич преди да се отправите към офиса. При всички случаи микрорастенията от горчица ще добавят приятна доза пикантност и свежест към дневното ви меню!

Репички

Репичките са много популярни поради специфичния си интензивен вкус, който много наподобява зряла репичка. Освен невероятен вкус и цвят, микрозелените репички изпълват вашата чиния с изобилие от хранителни ползи като витамини A, B, C, E, K, каротеноиди и диетични фибри. Те изобилстват от минерали като калий, желязо, фосфор, калций, магнезий и цинк и по този начин облекчават трудното изхождане и се считат за подходящи за пациенти с бъбречна дисфункция.

Как да използвате?: Припомнете си тук нашето предложение за бургери от сьомга със свежа добавка от микрорастения, а защо да не ги добавите и към сутрешното си смути за екстра свежест.

Кейл

Микрорастенията от кейл предлагат перфектен баланс между деликатен вкус и силна концентрация на хранителни вещества. Подобен на броколите на вкус, кейла е изключително наситени са на витамини А, B6, C, E, K. Отличен източник на калций, мед, манган, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, каротин, хлорофил, аминокиселини и антиоксиданти. Подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система, предпазват от диабет, повишават инсулиновата чувствителност, имат антибактериално и антивирусно действие, спомагат за здрави коса, кожа и нокти.

Как да използвате?: добавка на смутита, супи и салати

Броколи

Хората по света или обичат, или мразят да ядат цветчета и стръкове броколи. Микрозелените броколи са малки листа от 10-14-дневни растения с много мек вкус. Те са с невероятен резерв от хранителни вещества и съединения, предпазващи от много видове рак, включително рак на стомаха, панкреаса, рак белия дроб, колоректален рак, рак на гърдата и простатата. Противораковият потенциал се дължи на богатото количество сулфорафан – растително съединение, което може да блокира развитието на раковите клетки. Съединението също придава особен леко горчив вкус на микрозелените броколи. Микрозелените броколи укрепват имунната ни система с витамините А, С и К, както и с високото съдържание на протеини.

Как да използвате?: Щедро поръсете броколи върху вашия омлет или печени зеленчуци, пригответе пролетни рулца. Избягвайте да готвите микрозелени зеленчуци от броколи, тъй като сулфорафанът се разгражда при нагряване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *