Защо да отглеждате микрорастения у дома?
- Растат много бързо: от семенце до листенца за ядене – между осем и тридесет дни, в зависимост от вида, който сте решили да отглеждате.
- Можете да отглеждате най-различни видове без да заемат много място = наистина високо съотношение на готов продукт спрямо пространство.
- Минимални разходи, време и усилия, необходими за „fast food“ здравословна реколта от органични зеленчуци.
- Чудесна възможност за градско градинарство – лесно и бързо у дома (при подходящи условия може и на терасата).
- Прости изисквания. Трябва ви само достъп до добра светлина (например добре осветен кът на закрито), тава или друг подходящ плитък съд, вода и почва за отглеждане.
- Подходящо за всеки климат. Тъй като микрорастенията виреят чудесно и пълноценно на закрито – външните условия не им влияят и в горещото лято и студената зима.
- Разнообразие от вкусове и текстури. Микрорастенията имат деликатна хрупкава текстура и могат да се използват като гарнитури за придаване на вкус и цвят. Често аромата им е дори по-силен от възрастните си събратя.
Здравословни ползи?
- Без загуба на хранителна стойност. Когато откъснете микрорастенията си точно преди сервиране избягвате обичайната загуба на хранителните вещества от престой и транспорт.
- Пълноценна храна. Микрорастенията съдържат смилаеми витамини, минерали и фитонутриенти, които осигуряват голямо разнообразие от хранителни ползи за здравето. Те са пълни с вкус, цвят, текстура, живи ензими и хранителни вещества.
- Микрорастенията притежават антиоксидантни свойства. Броколите например, съдържат високи нива на витамин Е, фенолен антиоксидант. Цикория и маруля изглежда са с високо съдържание на витамин А или каротеноидни антиоксиданти.
Дори и да няма подробни изследвания на използването на микрорастенията като лечебно средство – от бащата на медицината Хипократ знаем, че лекарството ни може да бъде храната!