health, microgreens

Микрорастения?

Какво са микрорастенията?

Микрорастенията (microgreens) са изключително наситени на хранителни вещества бейби растения, с концентрация на витамини и минерали, по-висока от тази на вече порасналите растения. Микрорастението (или т.нар. „поник“) е растение, което се е развило в период между 7 и 15 дни, до първи същински листа. В този етап на развитие вече е започнала и фотосинтезата, което в комбинация с наситените хранителни вещества от семето и почвата, дават високата му хранителна стойност.
Практически почти всеки зеленчук, билка и подправка могат да се отглеждат под формата на микрорастение. Някои видове не се отглеждат, защото в толкова ранен стадии на развитие не притежават добри вкусови качества, или не изглеждат естетически добре.

Mикрорастения и кълнове - каква е разликата?

Всяко растение се развива от семе. Кълновете в своята есенция са току-що „пробудени“ семена, които в последствие могат да се развият до голямо растение. Те носят хранителната стойност и запасите на семето и реално ядливата им част е самото семе плюс кълн и коренче. Много честно кълновете се отглеждат само с вода, чрез поддържане на влажна среда, която обаче носи и някои рискове. В такава влажна и топла среда бактериите и плесента просъфтяват и, ако не са излаквани достатъчно добре и не е имало добра циркулация на въздух по време на покълването, тези бактерии и плесен лесно могат да бъдат погълнати от крайния потребител. Микро растенията се отглеждат в почва и стъбълцето само пробива горния почвен слой. Ядливата част на микро растението е стръкчето с листата. Те са много по-наситени и на вкус, като повечето микро растения носят вкусовите характеристики на вече порасналото растение. Например репичката е леко пикантна, слънчогледът има лек ядков привкус, кориандърът има изключително силно изразен аромат.

Хранителна стойност

Изследвания на микрорастенията показват, че те съдържат от 4 до 40 пъти повече хранителни вещества за теглото си в сравнение с вече развитото голямо растение. Причината е, че от едно семе със същото количество на хранителни запаси, които образуват 1 стръкче микрорастение, ще се развие и цялото растение. Наред с множеството витамни, аминокиселини, бета-каротени и др. микрорастенията имат и значително влияние върху някои болестни състояния.
Високото съдържание на суфорафан в микрорастенията от броколи, например, е доказано средство за борба с някои видове ракови образувания. Изследвания показват благоприятното им влияние върху пациенти с рак на гърдата и на простата, подтискат развитието на раковите клетки, убиват съществуващи такива и предотвратяват появата на нови.

Метод на отглеждане

Ние отглеждаме нашите микрорастения в почва, богата на хранителни вещества, в контролирана среда с осигурена циркулация на въздуха, необходимата температура и влажност. В отглеждането им не използваме никакви торове, пестициди или хербициди, оставяме почвата, водата и семето да си свършат работата. 5-годишният ни опит ни помага да знаем кои са най-добрите условия, предвид и специфичните климатични условия на страната. Към момента вече отглеждаме над 40 вида микрорастения целогодишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *