Рецепти

Студено предястие с раци

Както всяка година, Декември ни привежда в режим на празнично настроение почти още преди да е започнал 🙂

Всички трепнем в очакване да се съберем с близки и роднини, които, може би, не сме виждали отдавна. С радост вдигаме наздравици за именниците и се топлим от искриците на радост в детските очи при вида на коледния подарък…

Изобщо, Декември е магия – блестящ, уютен – подобно на топла прегръдка или мек шал. Месец, в който всички сякаш ставаме по-смирени, по-добри и започваме да вярваме в чудеса.

Разбира се, неразделна част от многото празници на месеца са и богатите трапези, които споделяме с любимите хора. Често ни питате как може да използвате микрорастения в ежедневието по по-разнообразен начин, така че да не омръзват и в същото време да изкушават цялото семейство да ги консумира. В навечерието на Никулден подбрахме за вас 3 рецепти с микрорастения, които ще ви помогнат да поднесете малко по-нестандартни вкусове на любимите си хора, без да правите компромис с хранителната стойност на ястията си.

Първата рецепта, която избрахме за вас е от сайта на Just a taste (оригиналната рецепта може да видите на този линк https://www.justataste.com/la-jolla-crab-stack/) – дъга от цветове, аромати и вкусове на трапезата. Тази комбинация от съставки, макар и нестандартни за това време на годината, ще внесе екзотика и свежест в дома ви. В тази рецепта за студено предястие с раци микрорастенията са представени от граховите стръкчета, които ние така обичаме. Те са хрупкави, сочни и изненадващи с вкуса си на пресен градински грах. Микрорастенията от грах са класически комплимент към рибните ястия. В случай, че имате други вкусови предпочитания, бихте могли да ги замените с друг вид микрорастения от нашата градска ферма.

Освен рибно предястие, за празничната трапеза сме ви подготвили и предложение за:
Бургери от сьомга с дзадзики сос и микрорастения, както и за Ягодови тарталети с козе сирене и микро босилек

Bon Appetit!

студено предястие с раци

Студено предястие с раци

С наближаването на един от празниците в декемврийския календар – Никулден, искахме да споделим с вас тази рецепта от Just a taste: https://www.justataste.com/la-jolla-crab-stack/
Макар съставките ѝ да не са типично зимни, то се надяваме, че екзотиката на вкусовете ще помогне на това ефектно и лесно за приготвяне предястие да намери място на вашата празнична трапеза!
Prep Time 30 mins
Cook Time 0 mins
Дресинг 8 hrs
Total Time 8 hrs 30 mins
Course Appetizer
Servings 4 people

Ingredients
  

За дресинга:

  • 2 с.л. пресен джинджифил настърган
  • 1 с.л. захар
  • 6 с.л. сок от лайм или лимон
  • 1 с.л. чесън наситнен
  • ¼ ч.ч вода

За предястието:

  • 100 гр микрорастения грах
  • 1 ч.ч. домати на кубчета
  • 1 ч.ч. краставица на тънко
  • 1 ч.ч. червен лук на кубчета
  • 1 ч.ч. манго на кубчета
  • 1 ч.ч. авокадо на кубчета
  • 1 ч.ч. месо от раци или сурими на кубчета

Instructions
 

  • Пригответе дресинга – за целта смесете джинджифила, захарта, сока от лайм, чесъна и водата. Охладете дресинга за една нощ в хладилник.
  • Измийте и нарежете необходимото количество зеленчуци. Разделете ги на 4 равни части.
  • В кръгъл ринг (Ако нямате подходящ молд, можете да използвате измита консервна кутия, на която сте премахнали дъното) започвате подреждането на ¼ от зеленчуците плътно в следния ред:
    Най-отдолу поставяте граховите микрорастения, след това отгоре плътен слой домати, следвани от тънко нарязаните кръгчета краставица, кубчетата манго, червен лук, авокадо и най-отгоре – месото от раци (или сурими).
  • Като притискате съставките с една ръка, с другата внимателно изтеглете ринга нагоре. Гарнирайте с дресинга.
  • Повторете стъпките за четирите порции.
  • Сервирайте в комбинация със сухо бяло вино и се насладете! 🙂

Notes

Като бонус ти показваме това кратко видео за това как да нарежете перфектни кубчета манго без никаква бъркотия!
https://www.youtube.com/watch?v=Obsrh7oxpk&feature=emb_title&ab_channel=KellySenyei
Keyword авокадо, гурме, здравословно, манго, микро грах, микрорастения, полезни мазнини, раци, рибно ястие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating