Рецепти

Бургери от сьомга с дзадзики сос и микрорастения

Всички сме забелязали, че в последните няколко години Негово величество – Бургерът, е на все по-голяма почит у нас. Разновидностите му са толкова, колкото са и хората, които ги приготвят – с месо, зеленчукови, с тофу, морски дарове… Е, днес на вашето внимание искаме да представим една рибна версия с лек средиземноморски привкус – сочен бургер от сьомга със свеж дзадзики сос и микрорастения. В тази рецепта са използвани микрорастения от праз, които наред с интересния си, фънки вид, са и деликатно сладко пиперливи на вкус – страхотен кулинарен щрих!

Микро праз
Кредит: Wild Greens & Sardines

Рецептата е заимствана от блога на Wild Greens & Sardines

Дали ще използвате рецептата, за да впечатлите семейството с нещо ново и различно или пък ще поглезите лично себе си – няма да сбъркате.

Рибата в тази рецепта се накълцва, а не се смила, което дава една неповторима текстура на вече готовите кюфтенца. Свежият дзадзики сос, макар и познат, придава допълнителен момент на изненада. Микрорастенията пък са хрупкави и леко пиперливи. Не звучи ли супер?

В случай, че ви се иска нещо без риба, може да си припомните авторската ни рецепта за Веджи бургери с цвекло, боб и микрорастения

бургер със сьомга, дзадзики и микрорастения

Бургери от сьомга със сумак и мащерка и дзадзики сос

Питателни рибни бургери, които съчетават два любими елемента – бургери и сьомга – лесна, бърза и здравословна рецепта дори за делнични дни
Източник: https://wildgreensandsardines.com/2014/09/sumac-and-thyme-salmon-burgers.html
Prep Time 30 mins
Cook Time 6 mins
Course Main Course
Cuisine Mediterranean
Servings 4 people

Ingredients
  

  • 4 бр. питки за бургер бриош
  • 4 бр. листа от маруля или друга зелена салата
  • 4 бр. домат резени
  • 2 шепи микрорастения репички и праз

За бургерите от сьомга

  • 800 гр. сьомга/сьомгова пъстърва филе
  • ¼ ч.ч. лук нарязан на ситно
  • ¼ ч.ч. микро кориандър или магданоз
  • 2 ½ ч.л. сумак
  • 2 с.л. лимонов сок прясно изцеден
  • 2 с.л. мащерка ако използвате микрорастения, използвайте половината количество
  • 1 бр. яйце размер L
  • ¼ ч.ч. галета
  • морска сол на вкус
  • черен пипер на всус, прясно смлян
  • зехтин за запържване

За дзадзики сос

  • 2 ч.ч. гръцки йогурт
  • 1 бр. краставица голяма
  • 2-3 бр. чесън скилидки, наситнени
  • 2 с.л. пресен копър ситно нарязан
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • пресен лимонов сок на вкус
  • морска сол на вкус

Instructions
 

За дзадзики соса:

  • Обелете и настържете краставицата. Изстискайте излишната влага. Счукайте чесъна на паста с малко морска сол в хаванче или с помощта дръжката на кухненския нож. Смесете киселото мляко, настърганата краставица, чесъна, копъра и зехтина. Добавете лимонов сок и сол на вкус. Охладете, докато приготвяте бургерите.

За бургерите от сьомга

  • Нарежете рибното филе на едро. След това просто смесвате останалите съставки и оформяте кюфтета. Обърнете внимание, че ако използвате микро кориандър и микро мащерка (потърсете ни за повече информация, ако искате да поръчате), е необходимо да използвате по-малко от посоченото в рецептата количество. Микро подправките имат много по-наситен и концентриран вкус от порасналите.
  • След като оформите рибните бургери загрейте една супена лъжица зехтин в тиган. Гответе 4 минути от първата страна, обърнете и гответе още 2 минути или докато бургерът придобие бледо розов цвят в средата. Съветваме ви да не готвите бургерите до побеляване на рибата до сърцевината, защото така ще ги вготвите прекалено много и ще загубите сочността им.

Да сглобим бургерите:

  • Разполовете питките и ги изпечете на скара или грил тиган за няколко секунди. Отгоре сложете резен маруля или друга зелена салата и домат, последван от бургера със сьомга, дзадзики, краставица и микро праз, и репички.
Keyword бургер, здравословно, микрорастения, рибно ястие, сьомга

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating